iPhone 3G

iPhone 3G, de eerste Apple smartphone in Nederland.

In 2007 lanceert Apple haar eerste iPhone.
Steve Jobs zei tijdens de introductie van het toestel het volgende:

“Today, we’re introducing three revolutionary products. The first one: is a widescreen iPod with touch controls. The second: is a revolutionary mobile phone. And the third is a breakthrough Internet communications device. So, three things: a widescreen iPod with touch controls; a revolutionary mobile phone; and a breakthrough Internet communications device. An iPod, a phone, and an Internet communicator. An iPod, a phone … Are you getting it? These are not three separate devices, this is one device, and we are calling it iPhone.”

En inderdaad, een revolutionair apparaat was het: een internet communicatieapparaat met ook nog een telefoon ingebouwd, de "niet meer telefoon".

Is het de eerste smartphone? Dat hangt af van hoe je een smartphone zou willen definiëren. In 1994 brengt IBM de Simon op de markt, een mobiele telefoon met ingebouwde Personal Digital Assistant en in 1996 komt Nokia met een vergelijkbaar toestel: de 9000 communicator. Het zijn belangrijke stappen naar een apparaat waarin diverse kantoorfuncties worden samengebracht.
De naam smartphone wordt voor het eerst gebruikt door Ericsson in 2000 voor haar model R380. E-mail is als functie beschikbaar en het toestel ondersteunt het WAP protocol zodat over GSM gesurfed kan worden op het internet.
Maar Apple maakt in 2007 wel korte metten met de concurrentie door haar iPhone niet zozeer als telefoon maar als een compact PC te presenteren. Touch screen, een toegankelijk operating systeem en een uitgekiende PR campagne doen de rest: de iPhone wordt immens populair.

Het eerste model iPhone wordt in Nederland niet op de markt gebracht.
Een jaar na de introductie verschijnt de iPhone 3G, ook in Nederland. De aanvulling 3G duidt op het feit dat de telefoon geschikt is voor UMTS/GPRS, het GSM netwerk van de derde generatie. Er is WiFi ondersteuning en het toestel heeft hardware voor GPS aan boord. Bluetooth was (en is nog steeds) aanmodderen bij Apple: het werkt bij de 3G uitsluitend voor de hoofdtelefoon. Ik vermoed dat het komt omdat Apple niet veel moet hebben van open standaarden.


Aanvullende informatie

  • Fabrikant: Apple
  • Materiaal: ABS
  • Bouwjaar: 2008
  • Type: GSM 850/900/1800/1900/2100 (Fiveband)
Meer in deze categorie: « OpenStage 40 SIP Beocom 2100 »