De periode tot 2000

De periode tussen 1980 en 2000 is misschien wel de meest ingrijpende voor de ontwikkeling van het telefoontoestel sinds de beginperiode van voor 1900. telefoonmuseum freerk kuperus 

De revolutionaire miniaturisering van de elektronica heeft allereerst tot gevolg dat de kiesschijf verdwijnt en vervangen wordt door druktoetsen. Vervolgens doet de computer zijn intrede waardoor ook de telefoon met allerlei nieuwe functies wordt uitgerust. Tenslotte raakt de telefoon onder invloed van de ontwikkelingen in de informatietheorie (digitalisering), de radiotechnologie (GSM) en de batterij (!) zelfs geheel los van de draad.
Onder invloed van de liberalisering van de markt voor telecommunicatie ontstaat er een grote verscheidenheid in vormen en kleuren bij het traditionele toestel.

Martin Cooper

Martin Cooper

Martin "Marty" Cooper (born December 26, 1928 in Chicago, Illinois, United States) is an American pioneer and visionary in the wireless communications industry. With eleven patents in the field, he is recognized as an innovator in radio spectrum management.
While at Motorola in the 1970s, Cooper conceived the first handheld mobile phone (distinct from the car phone) and led the team that developed it and brought it to market. He is considered the "father of the cell phone"