Huistelefoon

Eind 19e eeuw neemt ook de interesse toe voor telefonie binnen (grote) gebouwen en bedrijven. Ter lering en de vermaak hiernaast een stukje uit het boek "Practische Handleiding voor de Huistelegraphie en Huistelephonie" van Th. Erldt uit 1900.

De huistelefoons zijn toestellen zoals deze of deze; ik noem ze in dit museum "intercoms". Het betreffende telefoonsysteem wordt van energie voorzien door een in huis aanwezige batterij; het oproepen van een ander toestel gebeurt door indrukken van een knop op de telefoon of door het optillen van de telefoonhoorn. In beide gevallen gaat bij de opgeroepene een bel (type gelijkstroom) rinkelen. Soms is er op het toestel een keuzeschakelaar, soms zijn er externe schakelaars. Zo ontstaan installaties waarin tussen meerdere toestellen heen en weer gebeld kan worden, of zoals men het rond 1900 verwoordde: "telephonische gemeenschap" plaats kan vinden.

Alle nieuwe vindingen en ontwikkelingen gaan met vallen en opstaan. Wat gebeurt er als u in het stukje hiernaast het woord "(huis)telephonie" vervangt door "PC" of "LAN" ?